Omlet ze szpinakiem, awokado i serem feta

Dzisiaj zapraszam wszystkich, na zdrowe i smaczne śniadanko w wersji fit. Jajka są niezwykle pożywne a zarazem smaczne. Polecane przede wszystkim przed treningiem siłowym. Ja przygotowałam omleta z jajek z kilkoma dodatkami, które troszkę podkręcą smaczek. Zachęcam do wypróbowania w domu.

omlet_ze_szpinakiem_awokado_serem_feta_01_0

SKŁADNIKI
50 g świeżego szpinaku
1 łyżka + 1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
1/2 awokado
3 jajka
2 łyżki mleka lub wody
40 g sera feta
1 łyżka szczypiorku
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
Szpinak opłukać, posiekać. Na patelni podgrzać 1 łyżeczkę masła, dodać przepołowiony czosnek oraz szpinak. Mieszając podgrzewać przez minutę aż szpinak zwiędnie i będzie miękki. Odłożyć na talerz.
Na patelni roztopić łyżkę masła i rozprowadzić je po całej patelni. W międzyczasie w misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem mleka lub wody, soli i pieprzu, starając się wtłoczyć w jajka powietrze.
Masę jajeczną wylać na patelnię i smażyć przez ok. 2 minuty. Następnie ułożyć szpinak a po minucie smażenia dodać pokrojone awokado i fetę. Posypać szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. pół minuty do czasu aż masa jajeczna będzie już ścięta.
Można złożyć na pół lub zawinąć w rulonik.

źródło:www.kwestiasmaku.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *