Hej, nazywam się Patrycja. Blog stworzyłam, aby móc dzielić się z Wami informacjami o zdrowym stylu życia i o odpowiednim odżywianiu. Jedz zdrowo to strona poświęcona nie tylko doradztwu żywieniowemu, ale również informacjom o fittnesie. Będzie również sporo propozycji na pyszne i dietetyczne potrawy. Mam nadzieję, że swoją pasją do zdrowego odżywiania zarażę również Was
Recent Posts
Omlet ze szpinakiem, awokado i serem feta
Dzisiaj zapraszam wszystkich, na zdrowe i smaczne śniadanko w wersji fit. Jajka są niezwykle pożywne a zarazem smaczne. Polecane przede wszystkim przed treningiem siłowym. Ja przygotowałam omleta z jajek z kilkoma dodatkami, które troszkę podkręcą smaczek. Zachęcam do wypróbowania w domu.
SKŁADNIKI
50 g świeżego szpinaku
1 łyżka + 1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
1/2 awokado
3 jajka
2 łyżki mleka lub wody
40 g sera feta
1 łyżka szczypiorku
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Szpinak opłukać, posiekać. Na patelni podgrzać 1 łyżeczkę masła, dodać przepołowiony czosnek oraz szpinak. Mieszając podgrzewać przez minutę aż szpinak zwiędnie i będzie miękki. Odłożyć na talerz.
Na patelni roztopić łyżkę masła i rozprowadzić je po całej patelni. W międzyczasie w misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem mleka lub wody, soli i pieprzu, starając się wtłoczyć w jajka powietrze.
Masę jajeczną wylać na patelnię i smażyć przez ok. 2 minuty. Następnie ułożyć szpinak a po minucie smażenia dodać pokrojone awokado i fetę. Posypać szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. pół minuty do czasu aż masa jajeczna będzie już ścięta.
Można złożyć na pół lub zawinąć w rulonik.
źródło:www.kwestiasmaku.com